Kiszolgálásból jeles : “Az Ön tanácsadója”

FIGYELEM! Ez a bejegyzés elavult lehet, mert már több, mint 1 éves. Ha érdekel a téma és konkrét kérdésed van, kérdezz minket a KAPCSOLAT menüponton keresztül.

Egy érdekes és egyre több fogyasztót foglalkoztató jelenségről szeretnék írni, ami előremutató lehet az elvárható és vevőcsalogató ügyfélkezelésben.

A Baumax és az Intersport ugyanis – már régebben – bevezette, hogy a velünk foglalkozó, nekünk válaszoló és segítséget nyújtó kollégák egy azonosítót helyeznek el a kosárba tett terméken. A Baumax egy vonalkódot, az Intersport pedig egy kódot ír a termék címkéjére. Ez valószínűleg szabályozott, mert a vonalkód is mindig a termék vonalkódja mellé kerül.

Sajnos az Intersport belső rendszeréről nem tudok beszámolni, mert többszöri próbálkozásom ellenére is zárt ajtókat találtam, üzleti titokként kezelik a kódok használatának funkcióját, okát és célját.

A Baumaxban, vásárlásaim során már sikeresebb volt “oknyomozó tevékenységem”, több munkatárssal is beszélgettem, akiket még faggatni sem kellett arról, hogy mi célt szolgál ez a kód.

Szóval a kód alapján nem “a hónap dolgozója” versenyt szerveznek és nem egy belső, motivációs célokat szolgáló verseny zajlik, hanem a “munkatársak ellenőrzésére” szolgál. Kérdésemre elmondták, hogy van egy minimum ügyfélszám, amennyivel “foglalkozni kell” egy napon – ennek köszönhető, hogy szinte rárepülnek az áruházi kollégák az ügyfelekre. Megjegyzem: nagyon segítőkészek, normálisak, kedvesek, tisztelettudóak.

Kiszolgálásból jeles

Kiszolgálásból jeles

A marketing eszköz jó, de…

Mint marketinges azt mondom, hogy: Végre, elkezdtek a cégek adni a kiszolgálás minőségére és arra, hogy más barkácsáruházakhoz hasonlóan, ne GPS-el kelljen keresni segítséget. A marketing eszköz tehát jó, a megvalósításon kellene még finomítani. Hátránya persze ennek is van (pl. az extra időhúzás, mert elfogyott a vonalkódja és az épület másik oldalában van egy mappában az új ív), de ez már könnyen finomítható.

Egyrészt az ügyfélnek nem szabadna kommunikálni (vagy nem így) a kód felragasztásának okát. Továbbá, a vezetőség motivációs eszközként is használhatná a kódokat, és nem csak egy minimál-kvóta utólagos ellenőrzésére.

A képlet nagyon egyszerű: a kiszolgálással elégedett vevő visszatér és szóbeszéd (másnéven: pletyka) marketinget generál és újabb ügyfeleket hoz a cégnek. Az eszközt mindenképpen egy belső, egészséges versennyel kell kiegészíteni, ami ösztönzi a dolgozókat a nagyobb teljesítményre (ekkora már a kvóta is elhagyható). A legjobb példa a Mc Donald’s, ahol rendszeresen vannak dolgozói versenyek (ezért kínálják pl. a nagy menüket a “Lehet nagy üdítővel?” v. a már finomított: “Fél literes üdítővel?” kérdéssel), amelynek győztese a nap végén ajándék-menüvel és elismeréssel gazdagodik.

Neked van munkatársad, akit tudnál ösztönözni és így növelni a kosárértéket vagy a visszatérő, új ügyfelek számát? Hogyan értékeled az ügyfélkezelésedet?

A Marketing112 vezető tanácsadója, az ügynökség tulajdonosa. Kis- és középvállalkozási marketingstratéga. Fő erősségei: marketingtervezés, marketingstratégia, márkakommunikáció. Norbert a Magyar Marketing Fesztivál főszervezője is, ez Magyarország legnagyobb, kkv-marketingtrendekkel foglalkozó üzleti fesztiválja.

0 comments on “Kiszolgálásból jeles : “Az Ön tanácsadója”
1 Pings/Trackbacks for "Kiszolgálásból jeles : “Az Ön tanácsadója”"
  1. […] de valóban vannak dolgok, ami mellett nem lehet szó nélkül elmenni. A Marketing112 a múltkori tényfeltáró riportja után egy újabb köz-marketing problémát old meg. Az vesse ránk az első követ, akinek még […]

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.