Vírusmarketing: ilyen videót csinál a Coca-Cola és a Pepsi

FIGYELEM! Ez a bejegyzés elavult lehet, mert már több, mint 1 éves. Ha érdekel a téma és konkrét kérdésed van, kérdezz minket a KAPCSOLAT menüponton keresztül.

A vírusmarketing a maga nemében az egyik legjobb ár-érték arányú marketing eszköz, amit nem csak a kis- és középvállalkozások, de a nagy multik is előszeretettel használnak. Most két ilyen vírusvideót veszünk górcső alá – a két nagy “kólásét”, amiből Te is sokat tanulhatsz…

Az AdAge is rendszeresen beszámol a vírusvideók toplistájáról, amit  előszeretettel szemléz a külföldi és a hazai szaksajtó. Jelenleg (a cikk írásakor) a Coca-Cola és a Pepsi vírusvideója áll az első két helyen.  Mindkettő példás és mindkettő hűen tükrözi a cégek márka- és marketing stratégiáját…de az egyik többszörösen jobb, mint a másik. Vajon melyik? Neked melyik és miért?

Coca-Cola

A Coca vírusvideója félig megrendezett, félig valódi biztonsági kamerák felvételéből készül és a szokásos “szeretet”, “együtt”, “egymásra figyelés” érzést erősíti. A márka már régóta lovagolja ezt a hullámot – érzelmi vonalon támad. A videó kellemes, megnézhető (1x), márka-lojálisok terjeszteni fogják, de nem ad többet, mint jó érzést. Lehet, hogy nincs is más célja?

Pepsi

A másik kóla-óriás az NBA kosaras Kyrie Irving-t hívta segítségül és egy kandi-nem kandi (nem jöttem rá) kamerás felvételen viccel meg egy csapat kosarast (és a nézőket) Bloomfield, New Jersey egy kosárpályáján. A vírusvideót közel 4x többen (a cikk írásakor) nézték meg, mint a Coca videóját, amelyre véleményem szerint az a magyarázat, hogy ez vicces, egy jó poén – az emberek pedig szeretik a poént. Jómagam is többször néztem meg és nagyon élveztem. A kandi kamerás (mondjuk annak, mert figyelték a nézők és a játékosok reakcióit is) videó bevon (kulcsszó!) minket és velünk együtt fedi fel a turpisságot. Óriási, zseniális!

Igaz, maga a megosztást generáló közönséget is némileg szűri (az biztos, hogy kosarasok körében fog a legjobban terjedni), de a kreatív koncepciónak köszönhetően mégis túlmutat a Coca nézettségén. Néha a kevesebb több – jelen esetben egy egyszerű kis megviccelés – a világbéke, a szeretet és az együtt-érzés helyett.

Amit Te is megtanulhatsz ebből a két videóból az az, hogy egy videónak (legyen az vírus- vagy normál promóciós célú) nem az az elsődleges célja, hogy eladjon, hanem az, hogy élményt nyújtson, bevonjon és közvetetten hozza közelebb a reklámozni kívánt márkát és terméket.

Ismét Péntek, eltelt egy hét! Köszönöm eheti figyelmedet és marketingben és kreativitásban gazdag hétvégét kívánok! Hétfőn találkozunk 🙂

marketing mesterkurzus , Google Analytics mesterkurzus

A Marketing112 vezető tanácsadója, az ügynökség tulajdonosa. Kis- és középvállalkozási marketingstratéga. Fő erősségei: marketingtervezés, marketingstratégia, márkakommunikáció. Norbert a Magyar Marketing Fesztivál főszervezője is, ez Magyarország legnagyobb, kkv-marketingtrendekkel foglalkozó üzleti fesztiválja.

Tagged with:
2 comments on “Vírusmarketing: ilyen videót csinál a Coca-Cola és a Pepsi
  1. VVLaci szerint:

    Tetszik a cikk, jó “elemekből” építkezik 😉

  2. Köszi Laci, majdnem olyan jó, mint a multimstudio.hu 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.