11 Steve Jobs gondolati életről, munkárólolvasási idő 7 perc

Bárki, aki inspirációt, motivációt vagy perspektívát keres, nem talál olyat, aki jobban csinálta volna Steve Jobsnál. Bár viszonylag fiatalon távozott közülünk, beépítette a saját hírnevét, és vagyonát abba, hogy a fogyasztók számára elektronikus cikkeket készítsen, ezzel pedig Jobs igazán nagy nyomot hagyott ezen a piacon. Részben az általa készített ikonikus termékei miatt, és amiatt, hogy az életét mindig a saját szempontjai miatt élte. De azért is, mert ragyogó és mély gondolatokat osztott meg az életről, munkáról és az igazán fontos dolgokról. Sok minden, amit mondott, egy meghívás hogy újragondolj mindent az életedről, a munkádról, és a termékekről vagy szolgáltatásokról, amit a vállalkozásod értékesít.

Jobs híres szónok volt, aki legendás előadásokat tartott, de olykor saját, mély és éleslátó szavai is elhangzottak az interjúk során.

Az Inc.com összegyűjtötte nekünk, a legmélyebb hozzászólásait.

steve jobs

1. Meg vagyok győződve arról, hogy a fele annak, ami elválasztja a sikeres vállalkozókat a sikertelektől, az a tiszta kitartás.

Mindenki, aki valaha felépített egy céget a semmiből tudja, hogy ez igaz. Jobs azt is elmondta, hogy milyen nehéz elindítani egy vállalkozást, és, hogy mennyire átveszi az irányítást az életed felett; azoknak az embereknek pedig, akik feladták, hozzátette: „Nem hibáztatom őket.”

2. Igazán nehéz megalkotni egy terméket a fókusz csoportnak. Sok alkalommal az emberek nem tudják, mire vágynak addig, ameddig meg nem mutatod nekik.

A piackutatás remek lehetőség, hogy finomíts egy ötleten, hogy kiszámold, mivel fogsz dolgozni a piacon és találsz majd olyan problémákat is a termékeddel kapcsolatban, amit meg kell oldanod.  De Jobsnak teljes mértékben igaza volt abban, hogy ez egy kicsi segítség, ha alkotni szeretnél valami igazán innovatív dolgot. Mindenki iPhone-t akart, amikor először megjelent, de senki nem ismerte pontosan, hogy mit is szeretne, mielőtt először látta volna.

3. Az összes technológiámat elcserélném egy délutánra Szókratésszel.

A lényeg az értékrendszer, ami ösztönzi az embereket arra, -különösen a legkreatívabb, legéleslátóbb embereket,- hogy megelőzzenek minden mást.

4. Én vagyok az egyetlen, akit ismerek és egy év alatt elveszített negyedmilliárd dollárt… Ez igencsak építi a személyiséget.

Jobs soha nem szégyellt beszélni a kudarcairól és csalódásairól a nyilvánosság előtt. És persze volt néhány látványos kudarca, beleértve azt is, amikor kirúgta az általa alapított cégből az ügyvezető igazgató, akit Ő maga (Jobs) hívott a céghez.

Ez egy fantasztikus emlékeztető mindannyiunk számára, nem csak Jobsnak. A legsikeresebb vállalkozóknak is volt a történelem folyamán néhány igazán látványos hibája. Tarts ezt észben, a következő alkalommal, amikor a projekted széthullik.

5. Ez csak annyit tesz, hogy nemet mondasz a dolgokra, hogy koncentrálni tudj azokra, amik igazán fontosak

Jobs híres volt az egyszerűség és összpontosítás iránti megszállottságáról, nem csak az Apple termékekkel kapcsolatban, hanem a cég egész termékskálája kapcsán is. A fájdalmas, de szükségszerű „száműzettetéséből” visszatérve, mint az Apple vezérigazgatója a termékcsaládok 70%-át (és 3000 munkahelyet) felfüggesztett, annak érdekében, hogy a cégnek csak kevés termékre kelljen összpontosítani, így pedig igazán jó produktum készülhessen.

6. Mindig szorgalmaznod kell a fejlődést (innovációt)

Akár művész, vagy vállalkozó vagy, megpróbálod megismételni a múltbéli sikereidet, ami nem vezet sehova, és ezt Jobs is tudta. Bob Dylan-t és a the Beatles-t idézte példának, akik elhagyták a tőlük megszokott stílust, hogy a kísérletezés és újítás felé haladjanak – még akkor is, ha ezzel a már meglévő rajongóikat elidegenítik maguktól.

7. A kreativitás csak összeköti a dolgokat

Jobs gyorsabban meglátta, mint a legtöbb ember, ezt az alapvető igazságot, hogy az, amit innovációnak gondolunk, gyakran egy már meglévő ismeret, amit senki más nem gondolt még. A mobiltelefon feltalálásakor egyszerűen a már meglévő telefonos technológiát egyesítették a rádióhullámokkal. Az okostelefonok esetében ezt a technológiát kombinálták az internettel.

„Amikor kreatív embereket kérdezel, hogyan csináltak valamit, egy kicsit bűnösnek érzik magukat, mert ők nem igazán csináltak, inkább csak láttak valamit,” – Jobs folytatta. „Ez nyilvánvalónak tűnik számukra egy idő után. Azért mert képesek voltak összekapcsolni a már meglévő tapasztalataikat és az új dolgokat. „

8. Kiszélesedik a látóköröd, ha rájössz egy egyszerű tényre: Körülöttünk minden, amit életnek nevezünk, emberek által alkotott, akik nem voltak okosabbak, mint mi, tehát képesek vagyunk arra, hogy megváltoztassuk.

Ez klasszikus Jobs féle „gőgösség”, de igazság is. Tehát amíg tilos mozgássérült parkolóban parkolnod, ha nem vagy mozgássérült, (ahogyan Jobs hírhedten űzte ezt a szokást) akkor okos vagy, ha megkérdőjelezed a szabályokat, amikkel találkozol, ha szerinted nincs értelmük. Akkor kérdezz meg magadtól, hogy Jobs mit gondolt volna róluk.

9. Nincs esélyünk, hogy megtegyünk számos dolgot, és az összesből egynek igazán kiválónak kell lennie. Mert ez a mi életünk. Az élet rövid és utána meghalunk, tudod?

Ez az a fajta Jobs idézet, amely mindent kilátásba helyez, legalábbis nekem. Jobban, szem előtt tartotta a „Nagy Képet” –és saját halandóságát – mint bárki más, akit valaha ismertem. Mindig megkérdezte saját magától, ha ez lenne az utolsó napja, mit csinálna, ez egy hasznos gyakorlat, amit mindenkinek ki kellene próbálnia időről-időre.

10. Nem az a dolgom, hogy elnéző legyek az emberekkel. Az a dolgom, hogy jobbá tegyem őket.

Akár egyetértesz vele, akár nem, Jobsnak nagyon világos management filozófiája volt: a lehető legjobb embereket alkalmazta, és ösztönözte őket, hogy még annál is jobb munkát végezzenek, mint amit saját maguk lehetségesnek tartanak. Jobs hírhedten kemény volt az Apple alkalmazottakkal, olyannyira, hogy ilyen erőt a mai munkaerőpiac nem is engedélyez. De a cég szilárdan hitte, hogy az Apple játékosok csapatának az a legnagyobb szívesség, amit tehetnek velük, hogy őszinték lesznek, ha valami nem működik.

11. Akkor is elmondtam, hogy a válság alatt inkább a vállalatba fektetünk. Nem fogunk elbocsátani senkit, mivel korábban rengeteg energiánkba tellett, hogy felvegyük őket az Apple-höz. A legutolsó dolog lenne az, hogy elbocsátjuk őket.

A 2008-as gazdasági visszaeséssel szembesülve, Jobs egy interjúja jutott eszünkbe, amikor az Apple hasonló válságon ment keresztül a dot-com 2000-es összeomlását követően, amikor egy stratégiai lemaradást láthattunk a cégtől. Ez egy nagyszerű példája annak, amikor egy vezető az általános bizonytalanság felett is „tartja a fejét.”

Related Posts