5 gyakori hiba az üzleti öltözködésbenolvasási idő 5 perc

„A stílus az egyetlen olyan igazi luxus, amit bárki megengedhet magának, függetlenül attól, hogy mennyi pénze van. Ez olyan dolog, ami velünk született, de tanulható, feltéve, ha megvan hozzá az emberben a kellő intelligencia. ” (Giorgio Armani)

A ruházat sok minden elárul rólunk, ahogy a magánéletben sem, így az üzleti világban sem mindegy, hogy mit sugárzunk ki magunkból. Az intelligencia mellett a második legfontosabb dolog, a rajtunk lévő öltözet és a higiéniánk. Minden munkakörben más és más ruházatot ír elő az etikett, vagy éppen a munkahelyi szabályzat.

Mr.Sale

Az üzleti életben a menedzsereknek, vagy az üzletkötőknek az első számú öltözetük az öltöny, hosszú ujjú ing és a nyakkendő. Első hangzásra ez egyszerűnek tűnik. De! Nagyon hamar sokan bele esnek a tipikus 5 hiba csapdájába!

Íme, az 5 hiba, amit ha elolvas, akkor Ön biztos, hogy soha nem fog elkövetni:

1. Rövid ujjú ing öltönyhöz?

A rövid ujjú ing sportos viseletnek számít. Sokan nyáron abba a hibába esnek, hogy a melegre hivatkozva rövid ujjú inget vesznek fel az öltöny alá. Mivel meleg van, a zakót is leveszik és lám, azonnal elveszíti az addig elegáns férfi a varázsát. Még is mit lehet tenni, ha meleg van?

Öltönyhöz és nyakkendőhöz mindig hosszú ujjú inget vegyen fel. Ha meleg van és leveszi a zakót, akkor a hosszú ujjú ing ujját könyékig felhajthatja. Ezt az etikett nem tiltja, viszont figyeljen oda, hogy ez tényleg hajtás legyen és ne felgyűrés!

Egy találkozó alkalmával mindig kövesse a vezető példáját. Ha Ő leveszi a zakót, akkor Ön is leveheti, ha meglazítja a nyakkendőt, akkor Ön is meglazíthatja.

2. Nyakkendő alatt kigombolva a felső gomb?

Ha nyakkendő alatt kigombolja a felső gombot, annak olyan hatása van, mintha kicsi lenne az ing mérete. Lehet, hogy tényleg így van?

Egy ingnek akkor jó a nyakmérete, ha teljesen begombolva befér két ujja a gallér és az Ön nyaka közé. Soha ne viseljen ennél szűkebb inget, mert az rövid időn belül kellemetlenné válhat.

3. Bokáig érő, vagy túl hosszú nadrág

Ez az a hiba, amit a legtöbb férfi elkövet. De én azt gondolom, hogy  ez nem mindig az férfiak hibája. A legtöbb esetben a bolti eladó szakértelmetlensége tehet erről!

A klasszikus nadrág hossza mindig a cipősarok tetejéig ér. Ha az öltönyvásárlása során nincs ott egy megfelelő cipő, akkor mezítláb mérve pont a földig érjen a nadrág hossza. A slim, vagy szűk fazonú nadrágoknak már rövidebbnek kell lenniük az olasz stílus alapján, akár bokáig is, de ez csak a szűk szárú nadrágoknál érvényes!

uzleti-stilus-tanacsadas

Ha már a cipőnél tartunk, akkor arra is figyeljen oda, hogy az mindig tiszta legyen. Erre a célra mindig legyen Önnél egy zsebkendő, amivel gyorsan tisztára tudja törölni, ha útközben poros vagy saras lett. Természetesen csak azt a cipőt tudjuk így tisztára törölni, ami ápolt, vagy is minden este ki van pucolva és sámfázva!

4. Kitömött zakó zsebek

„Rohanok, csak zsebre vágom a pénztárcám, a telefonom vagy a kulcsom!”

Ugye milyen sokszor teszi ezt? Nem mindegy, hogy minek a zsebébe teszi a fontos kellékeit. Ha sportosan öltözködik, akkor a kabát vagy a farmerzsebébe nem probléma. De a gyönyörű öltönye zsebébe, amit azért vett, hogy elegáns külsőt mutasson világ felé, már nem való!

Ha ezt teszi, akkor a zakója hamar, akár 1-2 hét után is elhasználtnak fog tűnni a zsebek kitágulnak. A külső zsebekbe maximum egy zsebkendőt tegyen. A belső zsebbe elfér egy telefon, de a kulcsokat egyik zsebbe sem ajánlom, mert az kiszakíthatja a zseb selyembélését. Minden egyéb dolgot egy igényes férfi, bőrtáskában hord! (Láttam már öltönyhöz hátizsákot is, na az a legdurvább!)

5. nyakkendő hossza rövid vagy hosszú

A nyakkendő megkötése sem a legegyszerűbb dolog az életben. A csomó mellett a nyakkendő hosszát is el kell találni. A megfelelő nyakkendő hossza az övcsatig tart. Ha már megemlítettem a csomót, akkor azt is érdemes megtanulni, hogy a csomó nagyságát mindig az ing gallérjához igazítsuk. Ha a  gallérszárnyak közt kevesebb hely van, akkor kisebb csomót kell kötni. Ha nagyobb hely van, pl. a cápagallér esetében ott nagyobb csomót kell alkotni pl.: windsor a csomót. A lényeg, hogy a csomó mindig kitöltse a gallért!

Az üzleti világ legáltalánosabb színei: Kék, szürke, fekete és az ezekhez színben hozzá illő árnyalatai. Az alapruhatárban mindenkinek kell, legyen legalább 1db kék csíkos, 1db sötétszürke, 1db fekete és 1db sötétkék öltönye. Nem árt, ha ezek közül legalább az egyik mellényes, de ha megtehetjük, akkor legyen mind az. A mellényes öltönyt jobban lehet kombinálni, mint a két részest. Mondhatnám azt is, hogy egy öltönyből kettő lesz! A nyakkendők legyenek csíkosak, egyszínűek vagy apró mintásak, de semmiképpen ne harsány színűek, vagy állatfigurásak!

A nagy kockás inget is tartsa meg a hétvégékre. Öltönyéhez a legelegánsabb, ha mindig egy színű inget vesz fel, de nem elvetendő a csíkos és az apró kockás sem. Kockás ing esetében figyeljen arra, hogy a kockák aprók és halványak legyenek, semmi esetre se legyen feltűnő.

Sikeres öltözködést kívánok:

Pászti Beáta
www.mrsale.net

A cikk írója a Magyar Marketing Fesztivál partnere.

Related Posts

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük