A Facebook trükk, amitől térdre rogy a konkurensedolvasási idő 8 perc

Amikor Facebookon elkezdünk hirdetni, a legnagyobb gondot az okozza, hogy meghatározzuk azon felhasználók körét, akiknek az üzenetünket (legyen az jobb oldali képi hirdetés, vagy hírfolyamban megjelenő promótált bejegyzés) eljuttassuk. Most egy olyan trükköt fogok bemutatni, amivel mindenki, és minden elérhetővé válik hirdetéseink számára, mint célközönség. Ez egy lehetőség, dehogy használható-e számodra? Ez csak a cikk végén derül ki…

Ha nem a saját követőinknek kívánunk hirdetni, akkor a Facebook hirdetések megtervezése lényegében azon áll vagy bukik, hogy mennyire pontosan, vagy közelien tudjuk megszűrni a célközönségünket. Hirdethetünk városra, korra, nemre, sőt még érdeklődési körre is, amit a Facebook felkínál (pl. kismamák), de ez utóbbiak nem mindig működnek pontosan.

Egy kattintással hirdethetünk a konkurens célközönségére

Tudnod kell, hogy van egy nagyon hasznos, és teljesen legális „lehetőség” a Facebook hirdetés összeállításakor, ez pedig az, amikor más Facebook rajongói oldalt adhatunk meg érdeklődési körnek, kvázi egy konkurens- vagy valamilyen meggondolásból kiválasztott Facebook oldal rajongóinak tudunk hirdetni. Persze túl egyszerű lenne, ha minden oldalt, objektumot így megcímezhetnénk: sajnos ez a lehetőség – egy ismeretlen algoritmusból kifolyólag – nem minden Facebook oldal esetében áll rendelkezésünkre. Sőt, nem gondolom, hogy ez sokáig a rendelkezésünkre fog állni.

Sokan „élnek” abból, hogy más Facebook oldalak drágán, és nagy energiával, nem kevesebb pénzzel összegyűjtött rajongóit egyszerűen „behirdetik”. Képzeld csak el! Nulla közösségi marketing tevékenységgel, a fenti „lehetőség” kihasználásával megcélozhatod akár a legpontosabban összeállított célközönséget is. Kivéve, ha az nem címezhető. A mostani trükköm viszont ekkor is működik!

kiskegyed
Nem mindig pontos, de egy kattintással kiválasztottuk a női magazin lájkolóit

Mindezek után én azt a trükköt fogom megmutatni, hogy hogyan lenne lehetőségünk bármilyen Facebook objektumot (csoportot, eseményt), vagy bármilyen oldal, akár egy számunkra releváns poszt hozzászólóit megcélozni hirdetéseinkkel. Bármiből készíthetünk célközönséget, ahol láthatjuk mely felhasználók kommentálták, jelentkeztek vagy lájkolták. Nem hangzik rosszul, ugye? 🙂

Ne felejtsük el, minél relevánsabb célközönséget tudunk így összeállítani, és megszólítani, annál nagyobb az esély a magas konverzióra, a biztos profitra.

Állítsuk össze a saját célközönségünket!

Egy kitalált példánk szerint egy kismama bolt szeretne hölgyeket, anyagilag is potenciális vásárlókat találni újonnan nyitott baba-mama boltjának. Tegyük fel, hogy megtalálja a Facebookon az egyik lehetséges célközönséget tömörítő ügyfélcsoportot, ahol más az ügyfeleit „gyűjti”. Igen, ezek a felhasználók valakinek az ügyfelei.

zartcsoport-ugyfeleknek-hoppa
Zárt csoport, de nem rejtett, így lehet látni kik vannak benne. Ez olyan, mintha az ügyféllistánkat kiírnánk a weboldalunkra…

Természetesen nem tilos Facebook csoportba szervezni ügyfeleinket, sőt ajánlott (előnyeiről egy másik bejegyzésben), de érdemes egy nem erre utaló csoportnevet adni vagy egyszerűen titkos csoportba szervezni őket, amelynek a lényege az, hogy csak az tud belépni, aki ismerősünk, és nem látható más számára, csak akit meghívnak.

Mivel nekünk most a felhasználók profiljára van szükségünk, ugyanilyen módszerrel kiválaszthatjuk a szükséges esemény résztvevőit, a konkurens weboldal hozzászólóit, amit látunk. Nem látjuk például egy rajongói oldal lájkolóinak azon részét, akik nem az ismerőseink, vagy azokat a felhasználókat, akik tiltottak minket.

A lehetőségek tárháza tehát végtelen, kitalált példánkban egy ügyfélnek  egyedi célközönséget állítunk össze, amelynek alapján egy több ezer fős csoportot feldolgozva megtudja szólítani az összes, hazai potenciális digitális fotóst. Képzeld csak el hány százezer vagy millió Ft lenne ezt egy online display kampánnyal vagy nyomtatott sajtón keresztül megtenni?

Mit csinálunk, ha meg vannak a felhasználók?

Ha megvannak a felhasználók, akkor egyesével(!) meg kellene szereznünk az felhasználó ID-ját. Ezt kétféleképpen lehetne, mutatom a saját profilommal.

1. megoldás: Az én profilom https://www.facebook.com/miklovicz, ha ezt behozzuk és átírjuk a „www”-t „graph”-ra, akkor ezt kapjuk: https://graph.facebook.com/miklovicz, akkor ezt látjuk:

miklovicz-id
Itt az én ID-m, bár kétlem, hogy ez a „www” – „graph” csere sokáig működne

2. megoldás: A másik megoldás talán biztosabb lenne, ekkor a profilra bárhol rákattintunk jobb egérgombbal és az „Elem vizsgálata” almenüt (Firefoxban és Chrome-ban van) válasszuk, akkor a forrásból kiszedhetjük szintén az ID-t:

miklovicz-id2
Könnyen meg van így is az ID

Megvannak az ID-k, mit csináljak?

Ismerek olyan hirdetőt, aki (szigorúan elméletben) 8000 ID-t vett ki egy csoportból manuálisan. Úgy kalkulálta, ez megfizethető kézimunka lenne, ha megtenné. Hogy megteheti ezt valóban, vagy tilos? Mindjárt kiderül.

Összeáll tehát egy TXT alapú fájl, amelyben egy sorban, egy ID van, és minden ID egymás alatt helyezkedik el. Ezután már csak létre kell hozni a saját célközönségünket a hirdetéskezelő felületen:

celkozonsegek
A bal oldali menüpontban a személyes profilunkból

Ha a menüpontra kattintunk, akkor a jobb felső sarokba válasszuk a zöld színű Célközönség létrehozása gombot. Ezután ez jelenik meg:

adatfajllal-megadott-egyeni-celkozonseg
A nyíllal megjelölt menüt válasszuk

Most jönne  lényeg. Az ID-kkal összeállított és lementett TXT fájlunkat feltöltjük az alábbi módon:

celkozonseg-letrehozasa-facebook
Az első két mező informális, a többi értelemszerű. A végén feltöltjük a fájlt.

Elméletben ez is megvan, elkészültünk. Készen áll az egyedi célközönségünk arra, hogy legközelebb a hirdetésünk összeállításakor kiválasszuk:

sajat-celkozonseg-facebook
Ha elkezdjük gépelni a célközönségünk nevét, meg is jelenik!

Nem is volt nehéz, igaz?

Maga a trükk nem sokkal különb, mint az eddigi egyedi célközönség összeállítása pl. alkalmazás által összegyűjtött ID-k alapján; de ez a jelen cikk arra világít rá, hogy többféle módon megszerezhetjük az adott célközönség azonosítóját (és ez nem tilos!), és így bármilyen típusú felhasználói csoportot összeállíthatunk. Elvben!

Mi a rossz hír?

A rossz hír az, hogy ez a módszer nem engedélyezett a Facebook szabálya szerint, mert valaki ID-jának a megszerzése engedély nélkül tilos – még a Magyar törvények szerint is. Tehát senki se csinálja a fentieket! Bár megjegyzem, nem találtam kimondottan erre vonatkozó Facebook szabályzati pontot, és a külföldi szakportálok, szakfórumok véleménye is máig megoszlanak a módszerről. S bár ez a tevékenység lekövethetetlen és lenyomozhatatlan, én – mint tanácsadó – nem ajánlom senkinek!

Ellenben: Az egész módszerről tudni kell, mert ismerni kell a kerítésen túli világot is ahhoz, hogy profi Facebook-marketingesek legyünk! Hogyan lehetnénk etikus hackerek (ami az üzleti élet egyik legismertebb tudása), ha nem tudnánk, hogy kell hackerkedni? Etikus hackerek is úgy lesznek a szakemberek, hogy megtanítják őket betörni egy számítógépes hálózatba. A különbség a felhasználáson, és a tudás megosztás indítékán van…

Érdekelnek a Facebook-marketing mestertrükkjei?

akademia112_logo_200

Gyere el a következő Akadémia112 tréningünkre, a Facebook-marketing mesterkurzusra (2014.03.22) és tudd meg, hogy kell valóban hasznosan kezelni a közösségi médiát!

Related Posts

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük