A videómarketinges, aki a QR-kódokról írt könyvetolvasási idő 6 perc

Interjú Weiser Istvánnal, akit sokan videóiról ismer, de most valami egészen újba vágta a fej(sz)ét…

Miklovicz Norbert: Téged mindenki a videómarketinges Istvánként vagy a karácsonyi vicces videókról ismer. Hogyan jutottál el odáig, hogy a QR kódokról könyvet írj?

Weiser István: Annyi történt, hogy a felbosszantottam magam azon, hogy egy ilyen kreatív országban ilyen erőtlenül és rosszul használjuk ezt a kivételesen kreatív marketing eszközt. Sokat utazom, és elképedve láttam mennyire jól használják a QR-kódot pl. Németországban vagy a tengeren túli országokban. Körbenéztem, és láttam, hogy nincs a világon megfelelő szakirodalom, így kutatni kezdtem külföldi példák után és megírtam a sajátomat. www.qrkonyv.hu/qrkonyv

Most már világosan érzékelhető az okos telefonok térnyerése. Több évet gondolkodtam azon, hogyan tudom a videókat valami nyomtatott formán megjeleníteni egy névjegyen vagy egy „prosin”. Az okos telefonokkal eljött az idő. Csak leolvassák a névjegyeden lévő QR kódot és máris személyesen szólíthatod meg az érdeklődődet egy személyes videóüzenet keretében.  A QR kód néhány év alatt reformálni fogja az oktatást, a turisztikát, de a gyógyszeripart illetve a kereskedelmet is. Egy címke vagy névjegy felülete mindig véges. A QR kód tulajdonképpen egy információs kapuként funkcionál.

Bármilyen nyomtatott médiára tehetünk hang illetve videó üzenetet. Az emberek közel 7o%-a nem megy ki az utcára okostelefonja nélkül, és egy harmadik inkább a TV-jétől válna meg mint a mobiljától… Szóval az QR-kódban nagyon sok lehetőség van.

M.N.: Ma még Magyarországon – bár van kutyát követő QR-kódos nyakörv és még ékszer is – elég gyerekcipőben jár a QR kódok használata. Külföldön pedig már szerves része az e-kereskedelemnek. Milyen 2014-t jósolsz a QR-kódnak Magyarországon?

A QR kódnak óriási jövője van. Felsorolok 12 előnyt ami garantálja a sikert:

 1. Végtelen mennyiségű információhoz adhat strukturált hozzáférést néhány négyzet centiméternyi felületen.
 2. Nem húzza az időnket: villámgyorsan eltárolható, később előhívható.
 3. Bárhol, bármikor alkalmazható. Nincs helyhez és időhöz kötve, a nap 24 órájában élő marketingeszköz.  (Akár 18+-os tartalmak hirdetésére is, hiszen csupán lekattintás után kerül elő a tartalom!)
 4. A megjelenése önmagában is figyelemfelkeltő, de az alap dizájnon túl jól tűri a különböző kreatív megjelenítési módokat is. Generálható bármilyen színben, és akár egy grafika részeként is, így minden arculathoz igazítható.
 5. Hatástöbbszöröző eszköz, mert egy információs csomagot sok helyen (partnerrel) felhasználhatunk
 6. Nem kell semmit begépelni, csak egy okostelefonra van szükség. A beolvasás és lekattintás csupán néhány másodperc és mozdulat. Nincs félregépelés, bénázás és helyhez kötöttség.
 7. Minden szempontból gazdaságos: helyet, időt, pénzt spórol, mert egy ujjlenyomatnyi helyen valódi információs kapu nyílik rajta keresztül. Itt a megoldás arra, hogyan rakjunk fel sokszáz oldalnyi információt egyetlen gyufacímkére.
 8. Automatikusan elmenti a kódot a telefonunk, így az később könnyedén visszakereshető.
 9. Bírja a gyűrődést. Köszönhetően az átgondolt kialakításnak, a kódot tartalmazó felület kisebb sérüléseket még elbír károsodás nélkül, így hosszú ideig és zord körülmények között is jól használható.
 10. És a legfontosabb: Szabadon megváltoztatható a kód mögé rakott tartalom. Gondolj bele, mit jelent ez: egyszeri befektetéssel kapsz egy, a nap 24 órájában elérhető marketingfelületet, ahol az árlista folyamatosan bővíthető, a programok hétről hétre cserélhetők, ahová minden reggel kiteheted a napi menüt, vagy éppen újabbnál újabb akciós termékeket mutathatsz be…

WeiserIstvan

M.N.:Örülök, hogy írsz a videókészítésről is a könyvedben, mert Mo-n alig pár %-a a tanácsadó cégeknek, akik videómarketingeznek. Mit gondolsz mikor leszünk home-tanácsadó videók nagyhatalma? Leszünk-e?

Soha. Nincs benne ugyanis a kultúránkban. De ez nem azt jelenti, hogy a aki belevág nem lesz sikeres. Sőt ellenkezőleg!

Mivel a videót kevesen használják, így mindig kuriózumnak fog számítani, mert az emberek imádják. A videó egyszerre két érzékszervünkre is hat ami nagyban segíti a befogadást, bizalmat és hitelességet épít. Jelenleg nem ismerek hatékonyabb meggyőző eszközt a videónál. Óriási lehetőség, ha jól használjunk. Ha mindenki videót használna az lerontaná a hatékonyságot. Hozzon a videó azoknak extra profitot akik innovátorok, és mernek új technikákat kipróbálni.

M.N.:Hamarosan megjelenik a könyvem, ami a meggyőzésről, befolyásolásról és megnyerésről szól ; így nagyon örülök annak, hogy a videómarketing kapcsán Te is beszélsz arról, hogyan legyen valaki megnyerő. Mi az a 3 tuti tipp, amit kiemelnél a könyvedből és mindenkinek ajánlani tudod, aki most készül videómarketingre?

 1. Először is, minden videónknak legyen célja, és lehetőleg egyetlen célja legyen,  hogy meglegyen a fókusz. Ilyenek pl.egy upsell ajánlat, egy feliratkozás, vagy oktatás, navigáció.
 2. A második, hogy lehetőleg ne legyen 1-2 percnél hosszabb. Inkább több kisebb videót csináljunk ÉS NE egy nagyot.
 3. Mint egy jó DM levél végén, itt is legyen akcióba indítás. Mondjuk el, hogy most mit kell csinálnia a nézőnek.

A fenti témákat részletesen tárgyalom a 2o13. november 2o-ai Sci-Fi Marketing Szemináriumomon:  – A Blog olvasóinak felajánlok egy speciális kedvezményt. A jegy ára 24.990 Ft.- melyből 10.000 Ft kedvezményben részesülsz, ha a „112” partnerkódot használod, így 14.990 Ft-ért tudsz a szemináriumra regisztrálni.

Ha a péntekig jelentkezel, akkor BÓNUSZKÉNT ajándékba kapod a 8.000 Ft.- értékű QR Packot ami István könyvének díszdobozos változata a hozzá tartozó CD melléklettel! (x)

Regisztrálok a Szemináriumra, és kérem a QR Packot ajándékba >>>

(x) Akadémia112 – Szuperintenzív, kiscsoportos, 100%-ban gyakorlatias üzleti- és marketing tréningek. Tanulj a legjobb ár/érték arányban…mert ez Neked sem mindegy! Klikk a legfrissebb tréningekért!

Related Posts

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük