Az elmúlt hét legszínesebb kkv marketing hírei (05.22-05.28)olvasási idő 7 perc

Új rovatunkban a kis- és középvállalkozásoknak szóló illetve releváns híreket csemegézzük az elmúlt 1 hétből (05.22 – 05.28.). Hetente kb. 400 üzleti hír lát napvilágot, ezekből hozom el nektek a legszínesebbeket, hogy felkészülten és tájékozottan induljon a hetetek. A rovat minden hétfőn reggel érkezik, most pünkösd miatt ma, Kedden teszem közzé. A rovat célja, hogy ne csak a marketingtrendeket ismerjük, hanem az aktuális híreket is. Ebben nyújt ez a heti rovat segítséget, ahol külön olvashatóak a hazai és külföldi hírek.

Az Elektronikus Fizetési Szolgáltatók Szövetségének friss országos közvélemény-kutatása, amely szerint a magyar internetezők 89 százaléka rendszeresen használ elektronikus fizetési megoldásokat, mint például a bankkártyás fizetés, a banki átutalás vagy az online fizetés. A készpénzmentes fizetési módot használók 78 százaléka előnyben részesíti azokat az üzleteket vagy szolgáltatókat, ahol elektronikus fizetési lehetőség van.

A Fabricula kutatócég a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság megbízásából vizsgálta az 8–15 éves iskolások mobiltelefon-használatát és online viselkedését. A tanulmány szerint naponta közel 4 órát, vagyis átlagosan 234 percet töltenek képernyő előtt, a legtöbben közösségi médiát használva, ahol a TikTok a legnépszerűbb platform.

A Profession.hu felmérése szerint a cégek 15 százaléka már használ mesterséges intelligenciát a munkaerő toborzásban, és minden ötödik cég tervezi a technológia bevezetését a hatékonyság növelése érdekében. Egy másik kutatásban pedig a cégek 82% -a már munkavállalói ajánlások alapján választja ki új munkatársait.

A Menedzserszövetség 28. alkalommal adta át az Év Menedzsere díjat. A 2022-es díjat Noszek Péter, a Nestlé Hungaria ügyvezető igazgatója kapta. (a képen, forrás: nestle.hu) Az év női menedzsere Heiszler Gabriella, a Spar Magyarország elnök-ügyvezető igazgatója lett. Az év fiatal menedzsere díjat Birmacher Barnabás, a Bitrise vezérigazgatója és társalapítója vehette át, míg a Jövő Menedzsere díjat Kádár Tamás, a SEON alapító-vezérigazgatója kapta. Az életműdíjat pedig Czakó Borbála, korábbi londoni magyar nagykövet és a Világbank stratégiai tanácsadója vehette át.

A GKID, a Mastercard támogatásával, 2023-ban már nyolcadik alkalommal adja közre Magyarország legnagyobb online kereskedelmi forgalmat bonyolító vállalatainak listáját. Az abszolút forgalmi listavezetők az E-mag, az Alza és a Mediamarkt lettek. Az online FMCG kereskedők versenyében pedig a Kifli, Auchan, Tesco mögött, meglepő hatodik helyet szerzett a Pelenka.hu, ami kiemelkedő teljesítmény a kis- és középvállalkozások körében.

Márciusban a teljes munkaidőben dolgozók bruttó átlagbére 577 900 forint volt – közölte a Központi Statisztikai Hivatal.

Az ALD Automotive megvásárolta a LeasePlan flottakezelő és mobilitási szolgáltató vállalatot.

Az ELTE-Trenkwalder Iskolaszövetkezet szerint a mezőgazdasági idénymunkáért átlagosan 1400 forintos órabért kínálnak a cégek. A gyártás, logisztika, vendéglátás és kereskedelem területén ennél is magasabb, 1600-1750 forint közötti órabért fizetnek. Vannak helyek, ahol óránként akár 2000 forint feletti béreket is kínálnak.

A Costa Coffee és a gkid közös felmérése szerint a magyar kávéfogyasztói piac értéke 77 milliárd forint. A válaszadók 34%-a csak koffeines kávét fogyaszt, egyharmaduk rendszeresen koffeinmentes kávét iszik, a kapszulás kávék fogyasztási piaca pedig 9%-kal nőtt.

Az Intrum legfrissebb Európai Fizetési Felmérése szerint a magyar vállalkozások a gazdasági visszaesés tekintetében az európai középmezőnyben helyezkednek el, annak ellenére, hogy magas az infláció. A hazai vállalatok 51%-a rosszabb pénzügyi helyzetben van, mint egy évvel ezelőtt, és a cégvezetők több mint tizede tervez leépítéseket.

A legszínesebb külföldi hírek az elmúlt hétről

A Google új AI eszközökről tett bejelentést a Google Marketing Live eseményén. Köztük van a „Product Studio”, amely a Performance Max keretein belül elősegíti a termékképek virtuális hátterének generálását, teljes eltávolítását, és a meglévő képek minőségének javítását, mint például az elmosódott címke feliratok élesítését. A globális tesztelés az év során fog megkezdődni.

A Microsoft Build 2023 fejlesztői konferencián a Bing bejelentette, hogy megtanítja a ChatGPT-t pontos hivatkozásokra és naprakész válaszokra. Korábban a ChatGPT-nek csak 2021-ig megjelent információkhoz volt hozzáférése, ám a Microsoft Bing keresőjével integrálva már képes lesz naprakész válaszokat adni.

A Meta (korábban Facebook) eladta a Giphy nevű, GIF-re alapuló szolgáltatását 53 millió dollárért a Shutterstocknak, ami egyrészt 347 millió dolláros veszteség (2020-ban 400 millió dollárt fizetett érte), másrészt nem volt más választása. Az Egyesült Királyság Verseny és Fogyasztói Hivatala támadta meg, hogy a Meta a Giphy révén tovább növelhetné befolyását a digitális hirdetési piacon. A vételár azért lett ennyi, mert a GIF már nem annyira népszerű – derül ki a sajtóinformációkból.

A TikTok új szállásfoglaló funkciót mutatott be Kínában. A közösségi média platform belföldi verziójában elindította az online szállásfoglalást, ami mindössze 4,5 százalék jutalékot kér a szálláshelyektől, szemben a Booking és társai által alkalmazott, minimum 12 százalékos jutalékkal, amely általában eléri a 15-20 százalékot is.

Május 23-án még a tőzsdét is enyhén megingott arra hírre, amit egy 8 dollárért „hitelesített”, kék pipás Twitter fiókból, egy AI-val generált képpel okoztak. A képen a Pentagon megtámadása volt látható, de az egész hír persze fake volt. A kamuhírt egy Bloomberg Feed nevű kékpipás igazinak látszó, ál-profil tette közzé, amit még az RT orosz állami hírügynökség is megosztott egy rövid ideig.

A Világgazdasági Fórum felmérése szerint a problémamegoldás, önmenedzsment, csapatmunka, új technológiák ismerete lesznek a legfontosabb kompetenciák a következő években. Az automatizáció és digitalizáció hatására világszerte akár 85 millió munkakör is megszűnhet, de ugyanakkor 97 millió új álláshely is létrejöhet, amelyek a gépek, algoritmusok és emberek kapcsolatára épülnek. A szükséges kompetenciák négy nagy kategóriába sorolhatók, ha bármelyiket tanulod, előnyt élvezhetsz a következő pár évben.

A Meta rekordösszegű, 1,3 milliárd dolláros (1,2 milliárd euró) bírságot kapott az uniós adatvédelmi szabályozóktól, és arra kötelezték, hogy ne továbbítsa az uniós polgárok Facebook-adatait az Egyesült Államokba. Az uniós bíróságok szerint az ilyen adattovábbítások sértik az uniós polgárok magánélethez fűződő jogait. Az ügy következménye, hogy a Metát kötelezik az EU-i adatok EU-ban maradására.

Related Posts