Mit és hogyan? Kreatív, céges ajándékok karácsonyra!olvasási idő 4 perc

Valaki unja, valaki várja vagy éppen elvárja. A karácsonyi, céges ajándékokról van szó, amelyekkel két fontos célunk van: megköszönni az egész éves bizalmat és továbbra is „szem előtt” maradni. Mindezt érzelemdúsan, ötletesen vagy éppen viccesen, személyre szabva és lehetőleg a profilunkba vágóan…

A kreatív, céges karácsonyi ajándék akkor hatékony, ha érzéseket vált ki a címzettből és nem lesz a (sokszor drágán elkészített) meglepetésünk valamelyik irodai polc porgyűjtője. Egy céges ajándék marketing szempontból akkor hasznos, ha eltudjuk vele érni azt, hogy olyankor is szem előtt legyünk (cégünk, szlogenünk vagy a kiemelt termékünk), amikor már elmúltak az ünnepek. Ha folyamatos „szem előtt” vagyunk, akkor szépen lassan (hol tudatosan – hol tudat alatt) rögzül a partnerben a cégünk neve és nem feled minket. Akkor sem, ha legközelebb egy vállalkozásunk profiljába vágó megbízása lenne.

Két meeting között egy kis irodai golf?

Éppen ezért nagy a verseny, a gondolkozás azon cégek részéről, akik úgy döntöttek, hogy van büdzsé a karácsonyi ajándékozásra. Ők nem csak az elkészítési árakkal, a címzett kegyeiért versenyeznek, hanem a többi karácsonyi ajándékkal. Hiszen egy asztal, egy irodai bútor nem fog adni helyet minden beérkezett karácsonyi ajándéknak. A cél tehát az, hogy olyan (érzelmeket is kiváltó) tárgyat, eszközt ajándékozzunk, amely személyre szabott és mindennapi, de minimálisan heti használatba kerülne.  Összeírtam pár kreatív, érzelmet is kiváltó, céges karácsonyi ajándék, amely esélyes, hogy rendszeresen használja a címzett: Természetesen mindegyik ajándékra szolidan elhelyezzük a céges logónkat, szlogenünket és legfontosabb elérhetőségünket is (weboldal vagy telefonszám).

  • iPhone, iPad tokok, nyakba akasztók
  • 3D gravírozott, üveg kulcstartó vagy jegyzettartó csipesz
  • öngyújtó, hamutartó (az irodai dohányzóknak)
  • autós mini-szerszámkészlet, jégkaparók uraknak
  • kényeztető fürdőkészlet hölgyeknek (ma már egyedi emblémás, magas minőségű tusfürdőt, krémeket is könnyen beszerezhetünk!)
  • fa boros szett (mellékelve a saját címkés borunkat)
  • pókerszettek, kártyajátékok (egyedi hátlappal rendelkező kártyák, zsetonok)
  • bögrék, thermo bögrék, kávé- teakészletek
  • egér, könyöktámaszos egéralátét, USB elosztók

Ezek mellett persze használható a legáltalánosabbnak számító notesz és naptár (vagy egyéb irodai kellék, pl: szövegkiemelő, levélbontó), mint céges ajándék is, de ez esetben törekedjünk arra, hogy egy kicsit különlegesebb, egyedibb legyen a mi ajándékunk. Ha vannak a céghez magához köthető jeles napok vagy a cégprofiljához tartozó események, akkor jelöljük azt. Ne legyen szokványos naptárunk!

Így fogjuk meg kreatívan!

A céges ajándék akkor éri el valódi célját, ha ötletes, használni fogjuk, a cégünk profiljába tartozik és még reklámoz is minket. Például egy bababolt karácsonyi ajándéka lehet egy előke, amire egy kreatív üzenetet írunk! Egy kertészeti szaküzlet karácsonyi ajándéka lehet egy pici csomag föld és pár szem fűmag – mellé egy üzenet: „Mielőtt kinő a fű, szeretnénk ha ellátogatna hozzánk” vagy „Nézze meg kicsiben, milyen szép lesz a kertje”

Legvégül pedig ejtsünk szót arról az esetről, amikor sem időd, sem pénzed nincs arra, hogy céges ajándékokkal kedveskedj ügyfeleidnek. Ekkor a szolgáltatásod megfejelése (pl. egy fodrászatnál ingyenes hajbalzsamozás, nyelviskolában ajándék hanganyag), de egy kedves szó postai vagy elektronikus levélben a minimális. Gondolj karácsonykor ügyfeledre, érezze azt, hogy megköszönöd neki a bizalmat!

Ha pedig ezek az ajándék ötletek még mindig nem indították be a fantáziádat, javaslom ezt az oldalt, ahol 140 kreatív ügyfél ajándékot gyűjtöttek össze vagy ezt a webáruházat, ahol több ezer céges ajándék ötletet kaphatunk, de magyar oldalak közül még ez is tartalmaz számos ötletet.

Ismét eltelt egy hét, köszönjük a figyelmeteket! Ne feledjétek: 2012. december 8-án megjelenik a Marketingesek Lapja, ahol emelt szintű marketing tudást adunk a kezetekbe! Az első lapszám digitális formában ingyenes lesz, de már most előfizethető nyomtatottan. Itt megnézheted az első szám tartalmát is!

Related Posts

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük