Public-speaking határok nélkülolvasási idő 6 perc

Köztudott, hogy az emberek többsége fél kiállni egy nagyobb tömeg elé beszédet tartani. Ismerjük, valószínűleg már mind tapasztaltuk az érzést, akár anno iskolában, egyetemen, munkahelyi prezentálásnál vagy talán állásinterjúnál amikor saját magadat kell a lehető legjobb fényben mutatni, hogy leblokkolt az agyunk, nem tudtunk gondolkodni, teljesen kivert a lámpaláz és az idegesség. Sokaknál már maga a gondolat is elég, hogy átérezzék azt a félelmet, ami egy közönség előtt megszállja őket.

56262_1

A kép forrása: A király beszéde (2010)

A glosszofóbia tünetei közé tartozik a szorongás, mely az „üss vagy fuss” érzést hívja elő, illetve egyéb pszichológiai reakcióhoz vezet, mint például a pánikkitörés vagy hányinger.

Az Inc.com összeszedte a leghasznosabb ötleteket nekünk, amelyek segítségével legyőzhetjük a lámpalázunkat beszéd közben.

Vajon lehetséges kikerülni ebből a félelemtől teli állapotból? Le lehet győzni a félelmet mely álmatlan éjszakákat okoz a beszédet megelőző estéken? A 10 éves tapasztalattal rendelkező Joel Comm, hivatásos szónokként sok mindent megtapasztalt, többek között az érzelmek teljes skáláját is a színpadra lépése előtt. Páran azt tanácsolták neki, hogy képzelje csak el a közönséget meztelenül… nos, ez inkább egy zavaró tényező volt számára, így inkább az alábbi megoldásokat ajánlja, a közönség vetkőztetése helyett:

1. Nem rólad van szó, hanem arról amit mondasz!

A közönség a téma miatt fog eljönni az előadásodra, a tartalom érdekli őket és nem te, mint személy. Ha azon aggódsz mennyire jól fogsz tudni előadni, a közönség helyett magadra fókuszálsz, pedig pont fordítva kell lennie. Ne feledd, a beszéded miértjét! Legtöbb esetben azért teszed, hogy taníts, inspirálj vagy szórakoztass (esetleg a három kombinációja). Nem rólad van szó. A közönség értéket szeretne kapni tőled, egyszerűen add át azt a birtokodban lévő tudást amiért ők is jöttek.

2. Rázz kezet pár emberrel a beszéd előtt.

Rám kifejezetten nyugtató hatással van, ha a beszédem előtt meglátogatom a közönséget, bemutatkozok, beszélgetek velük és megköszönöm, hogy eljöttek. A kedves arcok, meleg mosolyok és emberi kontaktusok általában nyugtató hatással bírnak mindenkire. Nem csak te profitálsz ebből, hanem a közönséged is, aki kevésbé érzi magát feszengve, a hangulat feloldódik és bensőségesebbé válik.

3. Ne feledd, csak te tudod amit tudsz!

Senki se tudja hány alvatlan éjszakád volt a beszéded előtt, legyen az egy éjszaka vagy akár egy egész hét, a te közönséged csupán azért van ott, mert érdekli a mondanivalód. Az igazság az, hogy a legtöbb embernek fel se tűnik, hogy ideges vagy, vagy aggódsz. Ha esetleg mégis látszódna az izgulásod, egy-egy nyelvbotlással, hidd el, a közönség lelkileg veled van, átérzik, megértik. Semmi rossz nincs abban, ha bevallod- „Sajnos elfelejtettem, mit szerettem volna mondani.”– majd átugrasz a következő pontra és arról kezdesz beszélni, ami eszedbe jut.

4. Senki se tökéletes!

Még elnökök is szoktak hibázni a nagy szónoklataiknál, habár erről azonnal cikkeznek az újságok, ne aggódj, a te hibáidról nem fognak. Hibázni emberi dolog, tehát bárhol botlottál meg, hagyd magad mögött és folytasd nyugodtan a mondandódat. Sőt, tovább megyek; nincs szebb dolog, mint az önirónia! Mosolyogj egyet magadon, hidd el a közönség is veled fog mosolyogni.

5. A közönség pont olyan emberekből áll, mint te.

Mindegy, hogy nagy vagy kis közönségnek beszélsz 10-1000 ember előtt, vedd észre, hogy mindegyik közönség ugyanaz, ugyanabból áll. Ők is emberek, melyek közül sokan, ugyanabban a félelemben szenvednek, mint te, ha beszédre kerül a sor. Légy büszke magadra, hogy képes vagy szembeszállni a félelmeddel és higgy magadban, hogy a színpadot elhagyva, teljesítetted a célodat.

6. Légy magaddal elnéző.

Sokan jóval szigorúbbak önmagukkal, mint adott helyzetben lenne, bárki más velük. Ne vedd ilyen komolyan magad, légy engedékenyebb fizikális és mentális téren egyaránt. Aludd ki magad a beszéded megelőző éjszakán, vacsorázz egy jót és hagyd magad ellazulni. Kivéve, ha ez a beszéd élet-halál kérdése, vedd észre, hogy egy egyedülálló élmény és tapasztalat áll előtted és hogy mindent beleadsz, hogy jól sikerüljön. Ne várj el többet magadtól, mint amit más vár el tőled. Szimplán: légy önmagad!

7. A szenvedélyed, tudásod és tapsztalatod győzelmet fog aratni.

Azért fogsz beszélni, mert valamit fontos megosztani valód van. Engedd át magad a szenvedélynek és a benned levő tudásnak, hadd beszéljen az helyetted. Már a bemutatkozó résznél tudatosan odafigyelek, hogy magam felé való elvárásaim ne homályisítsák el a jelenlétem valódi okát.

+1

Van még egy dolog, ami feltűnt az eddigi több mint 100 beszédem alatt. Amikor a közönségre néztem, és üres tekintetű arcok néztek vissza rám, azt hittem teljesen elvesztettem őket. Ma már tudom, hogy ezek az „üres” tekintetek valójában teljes figyelmükkel rám koncentrált emberek, akik teljesen elmerültek a mondanivalómban és minden szavamat fülön szerették volna csípni.

Hatalmas megtiszteltetés minden egyes meghívás egy beszéd megtartására! Bizonyíték, hogy van érdeklődés a szaktudásod iránt. Engedd ezt a kiváltságot a félelmeid elé, hogy esélyt adhass a közönségnek arra, hogy tőled tanulhassanak, inspirálódhassanak és közösen nevethessetek. Biztos vagyok benne, hogy felemelő érzés lesz!

Related Posts