Az ügyvéd válaszol: Mire figyeljünk a weboldalunknál?olvasási idő 3 perc

Még mindig visszatérő hiba, hogy azok a cégek, akik weboldalon keresztül is kommunikálnak a célközönségükhöz, ügyfelükhöz, nem fordítanak figyelmet pár olyan jogszabályra, amelynek meg nem felelése esetén kellemetlenségek érhetik. Az általunk megkérdezett, céges ügyekkel is foglalkozó ügyvéd tapasztalata szerinti egyre több kkv figyel arra, hogy a weboldala ne csak marketing, hanem jogi szempontból is megfelelő legyen.

Ugyanakkor a jogszabályi változásokkal a kkv-knek egyáltalán nem könnyű lépést tartania, hiszen csak a tavalyi évben összesen 1.439 jogszabály született – ez egyébként rekord mennyiségnek számít. A jogszabályok és a határozatok összesen 90.000 (!) oldalt tettek ki a Magyar Közlönyben.

Megkérdeztük tehát partnerünket, a jogipraktikak.hu oldal szerkesztőjét, dr. Tóth Renáta ügyvédet, hogy milyen jogszabályokra kell figyelni a weboldalunk kapcsán.

A weboldalak szabályozásában az egyik legfontosabb jogszabály „az elektronikus kereskedelmi szolgáltatások, valamint az információs társadalommal összefüggő szolgáltatások egyes kérdéseiről” szóló 2001. évi CVIII. törvény, amelyet néhány hónapja módosított az országgyűlés. A módosítás alapján bővült azon adatok felsorolása, amelyeket a weboldal üzemeltetőknek kötelezően közzé kell tennie.

jogszabaly

Dr. Tóth Renáta ügyvéd felsorolta az üzemeltetők által kötelezően feltüntetendő adatokat is:

 • a szolgáltató neve,
 • a szolgáltató székhelye, telephelye, ennek hiányában lakcíme,
 • a szolgáltató elérhetőségére vonatkozó adatok, különösen: e-mail cím,
 • nyilvántartásba bejegyző bíróság vagy hatóság megnevezése, és a szolgáltató nyilvántartásba vételi száma,
 • az engedélyező hatóság megnevezése és elérhetőségi adatai, valamint az engedély száma (ha a tevékenység engedély köteles)
 • a szolgáltató adószáma (ha a szolgáltató ÁFA alany)
 • annak a kamarának a megnevezését, amelynek a szolgáltató tagja (akár önkéntesen, akár kötelezően)
 • a természetes személy szolgáltató szakképzettségének, illetve szakmai, tudományos fokozatának, valamint annak a tagállamnak a megjelölése, ahol ezt a szakképzettséget, illetve fokozatot megszerezte
 • hivatkozást a szabályozott szakma gyakorlásának a szolgáltató letelepedési helye szerinti államban alkalmazandó szakmai szabályaira, és az azokhoz való hozzáférés módjára
 • a szolgáltató részére a tárhelyet biztosító szolgáltató székhelye, telephelye, az elérhetőségére vonatkozó adatok, különösen: e-mail cím.

A fenti felsorolásból az ügyvéd az utolsó pontra hívta fel a figyelmet különösen, amely alapján a weboldalon folyamatosan és könnyen hozzáférhető módon kötelező feltüntetni a tárhelyet biztosító szolgáltató székhelyét, telephelyét és elérhetőségét.

Fontos! Azok a weboldal tulajdonosok, akik nem teljesítik a jogszabály által előírt feltételeket, akár fogyasztóvédelmi bírságra is számíthatnak.

Fentiek miatt dr. Tóth Renáta ügyvéd javasolja, hogy:

 • Ellenőrizd a weboldaladat még ma a fenti felsorolás alapján!
 • Amennyiben nem szerepel a felsorolás valamennyi eleme, azonnal egészítsd ki a tájékoztatót.
 • Ha nem vagy biztos abban, hogy a weboldalad minden tekintetben jogszerű, úgy kérd jogi szakértő segítségét.

Következő cikkünkben ügyvédünk azt is elmondja majd, hogy milyen egyéb kötelezettségei vannak még a weboldal üzemeltetőknek. Hamarosan folytatjuk…

Aktuális üzleti tréningjeink:

Related Posts

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük