Ami még a marketingnél is fontosabb

FIGYELEM! Ez a bejegyzés elavult lehet, mert már több, mint 1 éves. Ha érdekel a téma és konkrét kérdésed van, kérdezz minket a KAPCSOLAT menüponton keresztül.

Egy vállalkozás életében nem minden a marketing – bár kétség nem fér hozzá egy cég nem létezhet e nélkül. De mi az a dolog, ami még ennél is fontosabb?

A hétvégén történt meg Velem, ami minden számítógéppel dolgozó szakember, üzletember rémálma: Tönkrement az egyik számítógépem. Természetesen elég speciális mentési technikákat használok, egy azonnal üzembe állítható cserelaptop is van, legfeljebb pár órára eshet ki a munka. Ez nem azért van, mert ennyit időt nem tudok számítógép nélkül tölteni, hanem ha éppen kampányidőszakban vagy egy projekt kellős közepén mondja be az unalmast a laptop, legyen azonnali csere.

A merevlemez mentése tükrözéses és szinte azonnali. Egy külső tárolót használok és egy másik helyszínen lévő szerverre is áttöltöm az adatokat. Az ügyfelek adatai biztonságban vannak. A laptop meghibásodása ellen pedig cserekészülékkel védekezem, amely úgy állítható üzembe, hogy a rosszból kihúzom a laptop merevlemezt, az újba átteszem és minden megy tovább. Lehet, hogy azt mondod: felesleges pénzkidobás, nem szükséges, de az üzleti adatok (=az információs vagyon) elvesztése megfizethetetlen kár lenne nekem is és (szerintem) Neked is. Nem beszélve arról, hogy egy megfeszített projekt kellős közepén nem állhat le a munka. Az ügyfélt nem érdekli a technikai problémák, ők fizetnek valamiért és a megoldást várják. Profinak kell lenni ilyen szempontból is. Sajnos az a tapasztalatom, hogy a cégek többsége nem kellő gondossággal menti az adatait.

Amit nem tudnak tőled soha elvenni az, ami a fejedben van! Ami pedig megfizethetetlen és kárpótolhatatlan az a partnereid adatai, korábbi munkaanyagaid. Egy cég “bármikor” csődbe mehet, az mindig változhat, de ezek az adatok az újrakezdést biztosítják Neked.

Védd az adataidat, végezz rendszeresen biztonsági mentést külső merevlemezre és egy nem azonos helyszínen lévő szerverre is. A laptopod merevlemezét jelszóval védd (ha ellopnák ne tudják olvasni), a jelszavaid tárolására pedig használj erre fejlesztett jelszó-széfet.

Azt, hogy én pontosan milyen megoldásokat használok, természetesen üzleti titok, de ha nem ismersz ilyen szoftvereket, akkor keress bátran és segítek Neked pár tippel, hogy mit érdemes használnod. te@marketing112.hu

Te hogyan védekezel az adatvesztés ellen?

A Marketing112 vezető tanácsadója, az ügynökség tulajdonosa. Kis- és középvállalkozási marketingstratéga. Fő erősségei: marketingtervezés, marketingstratégia, márkakommunikáció. Norbert a Magyar Marketing Fesztivál főszervezője is, ez Magyarország legnagyobb, kkv-marketingtrendekkel foglalkozó üzleti fesztiválja.

One comment on “Ami még a marketingnél is fontosabb
 1. 1. szint: laptopok, tárhelyek, levelezőrendszerek
  2. szint: Pendrive, Dropbox, Google Drive
  3. szint: Külső merevlemez
  4. szint: DVD

  Az első szint ~napi mentésű, a 4. meg havi. Az első szinttől a negyedik felé kell tartania minden adatnak.

  Természetesen a 3-4. szinten készült mentés fizikailag máshol van tárolva, mint ahol a mentés történt. A laptopok szinkronizálása alap, így mindegy hol vagyok, egyik helyen, vagy a másikon, ugyanott tudom folytatni a munkát, sőt, a felhőnek köszönhetően még saját gép sem feltétel.

  ui.: Nem hülyeség a plusz 1 laptop, a miértet jól megfogalmaztad!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.