12 romboló szokás, amivel azonnal fel kell hagynodolvasási idő 5 perc

Gondolnád, hogy a saját önértékelésed úgy lóg rajtad, mint az ár címke a ruhákon?

Az Inc.com összeszedte azt a 12 legfontosabb gondolatot, amely segíti hozzáállásunkat a mindennapokban.

Legtöbbünk rutinszerűnek és alábecsültnek tartjuk a saját tehetségünket és képességeinket – nem szándékosan, hanem az önbecsmérlő szokásaink miatt. Így válhatunk a végére saját magunk legnagyobb ellenségévé. De még a legkisebb negativitás is szépen lassan taszít a mélybe, és emiatt könnyen eleshetsz még a nagyszerű lehetőségektől is.

shutterstock_124629241

Tedd fel a kérdést saját magadnak, hogy változtatnod kell-e ezeken a romboló szokásokon:

1. Nem hiszel saját magadban:

Nagy ereje van annak, ahogyan saját magadról beszélsz, legyen az pozitív vagy negatív. Ha azt mondod magadnak „Nem állok készen erre a promócióra,” vagy „Soha nem leszek fegyelmezett,” vagy „Nincs meg a megfelelő gyakorlatom ahhoz, hogy főnök lehessek” – ha rendszeresen lebeszéled magad a vágyaidról – akkor soha nem is fogod elérni azokat.

2. Nem érzed egyedinek saját magad:

Nagyszerű, ha tanulsz azoktól az emberektől, akik körülvesznek, de ne gondold azt, hogy ami Te vagy, amit te kínálsz a világnak, az jelentéktelen és, hogy másolnod kellene azt, ahogyan más éli a saját életét.  A dolgok, amelyek egyedivé tesznek, azok, amelyek mellett kiállsz, tehát legyünk hálásak érte és sajátítsuk el őket. Anyunak igaza volt: Csak légy önmagad.

3. Sokat törődsz azzal, hogy mások mit gondolnak:

A szeretet és a tisztelet utáni vagy alapvető emberi igény. De ha túl nagy jelentőséget társítasz annak, hogy más emberek mit gondolnak, vagy milyen véleményt alkotnak rólad, és ezáltal megváltoztatod a szokásaidat, hogy azt mutasd a külvilág felé, amit mások látni szeretnének, azzal csak saját magadban teszel kárt. Senki más nem éli a te életedet, ezért ne add meg nekik a hatalmat, hogy vezethessék azt.

4. Folyton összehasonlítod magad másokkal:

Ha össze szeretnéd hasonlítani magad valakivel, figyeld meg azokat, akik kevesebbet értek el, mint te, de mégis küzdenek – így hálás leszel az eredményeidért.

5. Ha negatív emberekkel veszed körbe magad:

Gyakran, amit ezek az emberek elrejtenek, azok a saját kudarcaiktól való félelem, de közben kitesznek téged a saját negatív gondolkodásuknak is, ami rossz hatással lesz rád. Ismerd fel a pozitív embereket az életedben és nagy alapossággal válogasd meg a kapcsolataidat.

6. Pesszimizmusba merülsz:

Ha gyakran gondolsz magadról ilyeneket, mint „Nincs más választásom,” vagy „Ez soha nem fog működni,” akkor nagyon sürgősen ki kell verned ezeket a fejedből, mielőtt beteljesülnek. Összpontosíts arra, amit csinálsz, ahelyett, hogy azokon a dolgokon aggódnál, amelyeket nem tudsz irányítás alatt tartani.

7. Könyörtelenül kritizálod saját magad:

Az önfejlesztéshez szükség van bizonyos mennyiségű kritikára – és lássuk be, mindannyiunknak vannak hibái. De ha a hibáidra összpontosítasz, az erősségeid helyett, és elkönyveled a sikereidet, mint véletlen szerencse, könnyen alááshatod saját magad. Nézz magadra ugyanazzal a kedvességgel és tisztelettel, mint amivel a körülötted lévő emberekre is tekintesz.

8. Nem bízol saját magadban:

A megérzéseidet akár veled született tehetségnek, akár az évek alatt összegyűjtött tapasztalatoknak könyveled el (vagy mindkettőnek), csak akkor működik, ha hiszel benne. Ez nem azt jelenti, hogy ne kérdőjelezd meg az ösztöneidet – tartsd fent a megérzéseidet, mert a valóságnak fontos része a tisztánlátás.

9. Ne halkítsd le saját magad:

Amikor elcsendesíted vagy megállítod saját magad beszéd közben, pedig el szeretnéd mondani azt, amit csinálni akarsz vagy kérdezni szeretnél, a hallgatásodat könnyen összetéveszthetik a tudatlansággal vagy érzéketlenséggel. Bármikor, ha túlhajszoltnak érzed magad, fontos, hogy azt mondd, ami a szívedben van.

 10. Nem vagy kíváncsi:

A kíváncsiság sarkall minket arra, hogy nagyszerű dolgokat tegyünk, és ha elfojtod a kíváncsiságod, akkor közvetett módon visszatartod saját magad.

11. Elutasítod a bókokat:

Ha a bókokra önbecsmérlő megjegyzésekkel reagálsz, nem csak lealacsonyítod magad, de felelősségre is vonod a bókoló személy ítélőképességét is. A bókok kedves elfogadásától még nem leszel egoista.

12. Bekorlátozod saját magad:

Ha úgy érzed, hogy méltatlan vagy a sikerre, akkor ne is próbálkozz vele. A legnagyobb ajándék, amit saját magadnak adhatsz, egy széles látótér az álmaiddal, gondolataiddal és ambícióiddal.

Ha alábecsülőd magad, hagyj fel a rossz szokásaiddal és tegyél meg néhány dolgot saját magadért, hálás leszel érte.

Related Posts