Hogyan lehetsz olyan jó előadó, mint Bill Gates?olvasási idő 4 perc

80 milliárd dolláros nettó vagyonával Bill Gates a leggazdagabb ember a földön.  Sokan állítják, hogy Gates az eszméinek, és mindennapi viselkedésének köszönheti gyakorlatias prezentációs stílusát.

Nem tudod, hogyan kell jól előadni? Bill Gates tudja!
Nem tudod, hogyan kell jól előadni? Bill Gates tudja!

Számos magas szintű vezető előadását figyelhettük meg az elmúlt két évben. Ahhoz, hogy illusztrálni tudjuk, milyen is egy jó előadó, egy jó előadás, nézzük meg a következő videót és tanuljunk belőle.

Mire is figyeljünk?

Íme 7 rendkívül fontos pont, amit szeretnék kiemelni:

1. Ragadd meg a figyelmüket

Gates egy érdekes kijelentéssel fogta meg a figyelmet: „Mindenkinek szüksége van egy edzőre.” Néhány meggyőző példával folytatta a beszédét, majd a humort használta fel arra, hogy megtörje a feszültséget. Ez segít megteremteni a kapcsolatot közte és a közönség között.

Az „érdekes kijelentés” csak egy a sok módszer közül, amivel megragadhatod a közönséged figyelmét.

2. Gesztikulálj

Használja a kezét, a vállát, és az arckifejezését is Gates a beszédei közben. Elsősorban hangsúlyos gesztusokat használ, amely kifejezi az érzéseit.

Te is használhatod ezeket a gesztusokat, melyek segítségével jobban körülírhatod a cselekvést vagy megmutathatod az idő vagy a helyszín jellemzőit. Ha szeretnéd megtanulni, hogyan kell használni ezeket a kifejező cselekvő gesztusokat, képzeld azt, hogy olyan emberhez beszélsz, aki nem érti jól a nyelved. Használd a kezed, amikor beszélsz, mert ez segít kitölteni a réseket az előadás közben.

3. Légy lelkes

Lelkes? Bill Gates? Bevallom ő nem Steve Ballmer.

De nem is kell Steve Ballmernek lennie –és neked sem. A lelkesedés azt jelenti, hogy érdeklődést mutatsz a téma iránt, amiről beszélsz természetes és hiteles módon. Ezt jól keresztezi Gates a beszédeiben.

4. Kérdezz

Amikor kijelentesz valamit, az a hallgatóságot passzívan érinti. Amikor viszont kérdezel, mentálisan reakciót váltasz ki belőlük, ami jobban aktiválja a figyelmüket.

5. Tarts szünetet

A legtöbb előadónak a szünetekkel van a legnagyobb baja. Ha nem tart szünetet, az olyan hatást kelt, mintha át akarna rohanni az egészen a lehető leggyorsabban. Ha olykor megáll, az segít abban, hogy irányíthatóbbá váljon a prezentáció, jobban tudod hangsúlyozni a fő pontokat és a hallgatóság számára sokkal könnyebben követhetőbbé válnak a gondolataidat.

Gates tökélyre fejlesztette a szünetet is, figyeljük meg, hogy a legfontosabb gondolatoknál, pontoknál hosszú másodperces szünetet tart, és utána feltesz egy kérdést.

Ha megtanulod, hogyan kell hatásos szüneteket tartani, a bemutatód sokkal könnyebben követhető lesz és a főbb pontok szinte kiemelkednek.

6. Ne aggódj a PowerPoint miatt

Úgy illik, hogy a férfi, akinek a cége feltalálta a PowerPoint-ot, tudja, hogyan kell használni.  Ne zsúfold teli a diákat szöveggel, inkább törekedj a minimumra, és elsősorban a kulcsszavakat hangsúlyozd.

7. Légy önmagad

Az a legjobb az előadásban, hogy rengeteg formája és stílusa van, amivel sikeres lehetsz.

Gates remek munkát végzett a prezentáció során. Steve Jobs, ugyan teljesen más módon, de szintén nagyszerű előadó volt. És így millió más ember is. Néhány gyorsabban beszél, néhány lassabban, néhány ingerlékeny, néhány nyugodt.

A legfontosabb az, hogy megtanuld, hogyan légy önmagad, még nagy tömeg előtt is.

Bár prezentációs technikákat még nem tanítunk az Akadémia112-n, de Facebook-marketing mesterkurzusra várunk május 30-án. Gyere, tanuld meg a Facebookon elérhető maximális ügyfélszerzést, márkaépítést és lojális követőtábor építést! Nézd meg a tematikát; Nézd meg mivel várunk!

Related Posts