Videómarketing II. – Néhány statisztikai adat a videómarketing világábólolvasási idő 4 perc

Folytatjuk a videómarketing sorozatunkat, amelyben bemutatjuk, hogy milyen előnyökkel jár, ha videókkal is kommunikálunk, nem csak e-maillel, képpel. Ahogy már a múltkori posztomban is említettem, szerintem ez és a jövő év áttörés lesz a videómarketing területén. Bár a legújabb statisztika szerint a videómegosztások aránya a közösségi oldalakon csak 6% a fényképek megosztásának 70%-ával szemben, sok esetben nem lehet mindent elmondani egy fényképpel.

A videómarketing az egyik legelőnyösebb reklámozási és bizalomépítési forma a marketing eszközök sorában. Megfelelő időben és módon alkalmazva az üzleti videó kiváló befektetés egy cég életében. Hosszú oldalakon keresztül lehetne ecsetelni, hogy milyen pszichológiai hatása van egy videónak. A marketing folyamat lényeges eleme, hogy az érdeklődőből potenciális vevőt, abból pedig vásárlót, majd visszatérő vásárlót formáljunk úgy, hogy az ne agymosás, ne átverés legyen, hanem egy olyan folyamaton kísérjük végig a vevőt, amin valamilyen formában amúgy is végigmenne. A lényegi különbség, hogy a folyamat végén ne egy konkurenstől, hanem tőlünk vásároljon. Ebben az üzleti videó és a videómarketing ott tud segíteni igazán, hogy emeli a cég hitelességét, könnyebb bizalmat ébreszteni a vevőben ezzel az eszközzel. Az üzleti videó lehet reklám, gerilla videó, rendezvény promó vagy összefoglaló, bemutathat terméket, vagy cégtevékenységet is.

Termék videó

„Látom ezt a terméket, működik és egyébként is szükségem van rá.”

A jó marketinges videó alapja, hogy a termék vagy maga a szolgáltató személy teljes valójában megjelenik a képernyőn. Nézzük meg termék esetében, mik azok a gátak, amelyek lehullnak egy olyan videó segítségével, amely élőben, működés közben mutatja meg a terméket aláfestő zenei kísérettel. Angliában elvégeztek egy tesztet néhány évvel ezelőtt, amelyben megkeresték egy termék fogyasztóit és egy ahhoz nagyban hasonlító terméket mutattak nekik a fent leírt formában. Komment, reklámszöveg, villogó „vedd meg most” feliratok nélkül. A 100 tesztelt alanyból a videó bemutatása után 57-en rendeltek.

Ugyanezt a videót bemutatták a villogó feliratokkal, reklámszöveggel is egy hasonló közönségnek. Az eredmény 75 vásárló volt. A termék eladásának több mint két harmada tehát azon múlott, hogy a videón látszott a termék. Ezen alapul a TeleShop sikere is.

Szolgáltatás videó

„Látom ezt az embert és szimpatikus/antipatikus számomra.”

Ha az előbbi, akkor gyakorlatilag nyert ügyed van. Amerikában egy marketinges cég végezte el azt a tesztet, hogy ugyanazt a szolgáltatást az egyik oldalon szövegesen mutatták be, a másik oldalon pedig videóval. 1000-1000 embert küldtek a két oldalra. A tesztelők között volt nő-férfi, főiskolai tanár, segédmunkás, afroamerikai, japán és fehér ember egyaránt, tehát egy teljesen vegyes, átlagos közönség előtt mutatták be a két oldalt.

Az eredmény annyira nem megdöbbentő: 67% vásárolt a videó alapján, 29% a szöveg alapján.

Érdekesség még, hogy a két csoport NEM vásárló tagjai megkapták 2 hónappal később a másik ajánlatot is. Akik azelőtt szöveget kaptak azok most a videót nézhették meg és 62% vásárolt közülük. A vásárlási folyamat végén megkérdezték őket, hogy találkoztak-e már ezzel az ajánlattal valamilyen formában. A válaszadók 7%-a felelt igennel. Akik a videót látták korábban és most a szöveget kapták, közülük 2,3% vásárolt. Viszont 78%-uk felelt úgy, hogy látta már ezt az ajánlatot valamilyen formában.

Az eredmény tehát az lett, hogy a szöveg nem csak gyengébb konverziót hoz, hanem feledhetőbb is, mint a videó.

Jelen poszt elkészítésében közreműködött a Marketing112 hangos-logó animációjának készítője, az üzleti videó- és animáció készítéssel (is) foglalkozó uzletivideo.hu csapata.

Related Posts

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük