Az üzleti protokoll betartása a sikeres tárgyalás részeolvasási idő 3 perc

Ahhoz, hogy sikeres legyen egy üzleti találkozó nem elég pusztán a szakmai felkészültség. Tudni kell a viselkedés, megjelenés és üzleti protokoll szabályai közül azokat, amelyekkel elősegíthetjük a jó vélemény kialakulását. Pántyéné Horváth Klára stíluskommunikátorként dolgozik. Vallja, a szaktudás nélkülözhetetlen, de a siker ajtaját a stílus kulcsa nyitja. Klára arra tanítja meg a cégvezetőket, vállalkozókat,  hogyan kommunikáljanak az üzleti életben, hogyan legyen udvarias a stílusuk, hogyan legyen sikeres a vállalkozásuk. Az ő segítségét kértük abban, mire kell figyelnünk az öltözködés terén egy üzleti találkozón!

Íme a tanácsaink: 

Mire figyeljen egy nő?

Elsősorban az összhangra kell ügyelni, a ruha, cipő, frizura, smink legyenek harmóniában egymással. Ne vegyél fel túl szűk, túl átlátszó felsőt. A miniszoknya, ami éppen csak takar, a pántos szandál kerülendő. A cipőd legyen bőrből, zárt orrú és tiszta. A téli időszakban a sötétebb színűek mutatnak jól, de a melegebb időben vehetünk világosabb színűeket is. A diplomáciában a fehér cipő nem ajánlott, de az üzleti protokoll nem olyan szigorú. Harisnyát hordani kell, a csupasz láb üzleti megbeszélésen nem elegáns. Aki jól ismeri és el is fogadja önmagát, alkatának és korának megfelelően fog ruhát, frizurát és sminket választani.

Mire figyeljen egy férfi?

Egy férfi öltönyös megjelenésnél a zakó alá hosszú ujjú inget vegyen fel, a nyakkendő elmaradhatatlan. Bár manapság egyre több helyen lehet látni, hogy a férfiak nem kötnek nyakkendőt, egy üzleti tárgyalásra azért Klára azt tanácsolja, hogy viseljenek nyakkendőt a férfiak.  Sötét öltönyhöz fekete bőrcipő való, ami ragyogóan tiszta. Egy poros, netán sáros cipő azt sugallja, hogy viselője nem elég alapos a részleteket illetően. A nadrágöv legyen összhangba a cipő színével. Ha az öltöny sötétbarna, sötétszürke, vagy sötétkék, akkor az öv is legyen fekete.

Indulás előtt borotválkozz meg, vagy ha szakállad van, a szakáll legyen rendben, körmök rövidre vágva. Egyre több férfi használ borotválkozás utáni arcszeszt és más illatszert, ami nagyon helyeselhető. De óvatosan bánjunk az illatszer mennyiségével, mert a kevesebb itt is néha több.

 

Ha érdekelnek még az üzleti találkozók protokoll további szabályai, mert Te is a legjobb formádat szeretnéd hozni, olvasd el a Marketingesek Lapja januári számában Klára tanácsait.

 

Related Posts

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük