Marketing trendek : minden 3. marketinges használja. Köztük vagy?olvasási idő 7 perc

Az internetet uraló tartalmak folyamatosan változnak. A blogok, és írásos tartalmak mellett a videók szerepe egyre csak növekszik. Emiatt a vizuális marketing szerepe is egyre nagyobb lesz. A videókkal rövidebb idő alatt, több információt tudunk közölni úgy, hogy megragadja a vásárló figyelmét. Mai kisvállalati marketing trendek rovatunkban a videókról fogunk beszélni.

Helló, itt Miklovicz Norbert. Ismét hétfő, új anyaggal jelentkezem. Ezúttal a kis- és középvállalkozások marketingtrendjeiről, azok közül is az egyikről fogunk beszélni: a videókról.

Ha rendszeresen követsz, akkor tudhatod, hogy piacra dobtuk (ahogy tesszük minden évben) a friss, átdolgozott KKV MarketingTrendek 2019/2020 kiadványunkat. A következőkben ebből szemezgetünk. Ha neked ez a sebesség viszont nem elég, akkor töltsd le az egész, 40 oldalas tanulmányunkat, hogy elolvashasd az összes kisvállalati marketingtrendet. A tanulmány természetesen ingyenes.

A jó reklám az, amelyre emlékeznek

Hogy miért a videók a legjobb kommunikációs eszközök? Nem újdonság: A vizuális hirdetések és tartalmak jóval nagyobb százalékban maradnak meg az emberekben, mint írásos társaik. A videó a hatékonyságán keresztül egyre több látogató figyelmét fogja megragadni.

Ahhoz, hogy sikeresen használják az élő videókat (pl. Facebook és Youtube Live), a kis cégeknek költségvetési keretre, és egy tervre lesz szükségük, és arra a tartalomra kell koncentrálniuk, ami megragadja a fogyasztót. Jó ötlet lehet a termékbemutatással egybekötött „hogyan” videók, a személyes történetmesélés, fogyasztói vallomások és egyéb, még a céghez köthető érdekes témákat feldolgozó videóanyagok.

A televízión látható reklámvideók még ma is működnek, az ijesztgetésekkel ellentétben márkakommunikációs szerepe soha sem fog megszűnni vagy kevésbé fontosabb lenni. A legszélesebb elérést a mai napig ez biztosítja. A tévé az egyik legjobb tömegkommunikációs (ill. manipulációs) média, de szerepe megváltozott.

Az alternatív videós kommunikációs csatornák elterjedésének köszönhetően cégek tömege vesz új irányt, és célozza meg az online hirdetések piacát. Sokan elkövetik azt a hibát, hogy nem alakítják át a videókat a megfelelő platformra, hanem egy már elkészült, televízióra szabottat töltenek fel. Ez sok esetben nem túl megnyerő.

Mindenkinek ismerős (és zavaró 🙂 a Youtube-on látható reklám. Az első 5 másodpercet kötelező vagy végignézni. A legtöbb cég az online reklámot ezért úgy csinálja meg, hogy az első 5 másodpercben el tudja dönteni a fogyasztó, hogy érdekli e vagy sem, de a lényeg megragadjon benne. Sokan már csak 4-5 másodperces, intenzív tartalommal ellátott videót készítenek..

Minden 3. marketinges használja

A márkák, illetve a marketingesek közt is egyre nagyobb népszerűségnek örvend a videókkal való reklámozás. Régebben a marketing szakemberek (tanácsadók, cégek marketingesei vegyesen) mindössze 20 százaléka élt ezzel az eszközzel, ma már minden harmadik alkalmazza. A YouTube a legelterjedtebb, valamint egyúttal legsikeresebb videós platform a marketingeseknek.

Egy átlagos fogyasztó napi szinten több mint 1-1,5 órás online videó tartalmat néz meg, az emberek mintegy 15%-a pedig több mint 3 órányit.

A szöveges hirdetések továbbra is fontos részét alkotják az online jelenlétnek, azonban a videók folytatják hódító útjukat: Az elmúlt években a videós tartalmak nézettsége tízszeresére nőtt, amely arány fokozatosan emelkedik és akkor nem beszéltünk az egyre kíméletlenebbül teret nyerő Facetime videókról, amely igaz nagy márkáknak még nem ajánlott, de kisebb KKV-k hatékonyan alkalmazhatják.

“Munka közben”

A “Youtube-generáció”

Végezetül ne felejtsük el az úgynevezett „Youtube-generációt” sem. Ezek a fiatalok annyira a digitális világban élnek, hogy tudatosan kerülik a reklámokat, és a nyomtatott formátumokat. Amiben hisznek, és ami információt gyűjtenek, annak magas hányada a Youtube-ról van. Ha ilyen tartalmakat célzunk meg a hirdetéseinkkel nyert ügyünk lesz, hitelesebbnek tűnünk mi is, és közvetlenül az általunk kívánt célcsoporthoz tudjuk eljuttatni a tartalmunkat.

2020-ra a videók az Egyesült Államokban az összes fogyasztói internet forgalom több mint 85%-át teszi majd ki (beleértve az élő videókat és a videós hirdetéseket). A legtöbb tartalmat, amit nézni fogunk, nem a márkák vagy a vállalkozások fogják feltölteni, hanem maguk a fogyasztók.

Nem csak a csúcsminőség működik

Sok vállalkozás rendelkezik videó marketinggel: azt akarják, hogy a videóik professzionálisak legyenek, mint amilyeneket a hollywoodi rendezők készítenek.

De bárki egyszerűen használhatja a videó előnyeit egyszerű felvevő eszközök használatával. A legtöbb ember nem keres káprázatos speciális effekteket a YouTube-on, hanem csupán jó tartalmat akarnak, ami szórakoztató, informatív és történetmesélő jellegű.

Mivel a fogyasztók egyre több időt töltenek okostelefonjaikon videókat nézve, a hirdetőknek 2019-ben várhatóan 20 milliárd dollárt kell költenie mobilos videóra (2015-ben ez az összeg 2 milliárd dollár volt).

Instagram hirdetések: >65% videó

Az elmúlt évben az Instagramon megjelenő hirdetés megjelenítések 65 százaléka videós tartalmakból eredt, és ez az arány várhatóan tovább nő. A videós hirdetések ilyen típusú növekedése és fogyasztása révén minden marketinges stratégiájának részét kell képezniük 2019/2020-ban. A marketingesek felgyorsíthatják videohirdetéseik tartalmát a YouTube-on és a Instagramon található videohirdetések futtatásával, valamint videotartalom létrehozásával vagy kreatív ügynökségekkel történő együttműködéssel.

Azoknak a vállalatok az aránya, amelyek elismerik a videók használatának előnyeit marketingjükben, a 2017-es 63%-ról 2018-ra 81%-ra nőtt, míg a marketingesek 75%-a kijelentette, hogy a videó segítette a vállalat értékesítésének növelését.

Összegzés

Nézzünk pár fontos gondolatot, amit érdemes magunkkal vinni a cikk elolvasása után:

  1. A jó reklám az, amire emlékeznek. A videóra a szöveges és képes hirdetéssel ellentétben jobban emlékszünk.
  2. Az a jó videó hirdetés, amely kreatív és nem szokványos. Egy videóhirdetést is el lehet rontani.
  3. Az elmúlt években a videós tartalmak nézettsége tízszeresére nőtt. A legnépszerűbb platform a Youtube. Minden 3. marketinges videómarketingezik is.
  4. Ne fogjon vissza, ha nincs modern technikád és csúcs-berendezéseid. Egy jobb okostelefonnal is készíthetsz videómarketing anyagot.
  5. Ha Instagramon nyomulsz és hirdetsz, használj minél több videót!

Ne feledd, ez csak egy kisvállalati marketingtrend abból a 26-ból(!), amit a KKV MarketingTrendek 2019/2020 kiadványunkban megtalálsz. 40 oldal, ingyenes és Magyarországon egyedül a Marketing112 készít hónapokig ilyen jellegű tanulmányt. Nem nézted még meg? Mire vársz! Konkrét előnyt, hasznot hoz neked!

(X) A kiadvány és a blogbejegyzés támogatója a VII. Magyar Marketing Fesztivál (2020.01.23.), ahol bemutatjuk a legújabb üzleti- és marketingtrendeket és felkészítünk a 2020-as év kihívásaira.

Related Posts