Nők a piacon (a sikeres nőkről, nem csak nőknek)olvasási idő 4 perc

Nők vagyunk. Anyák, feleségek, szeretők, háziasszonyok, barátnők és dolgozó emberek. Egyszerre állunk helyt az irodában, a konyhában, a játszótéren, a hálószobánkban. Látszólag nincs nyafogás és elesettség, mert azok a nők, akik a „piacon” dolgoznak, tudják a dolgukat: egy nőnek az üzleti életben épp olyan határozottnak és magabiztosnak kell lennie, mint egy férfinak.

De tudsz eközben Nő maradni?

Nincs könnyű dolgod női cégvezetőként, vállalkozóként, döntéshozóként. Lépést tartani, folyton bizonyítani, nyerni, akár egy meetingen vagy egy kőkemény maratoni tárgyaláson. Hiszed vagy sem, melletted nők százai izgulnak azon a kemény üzletasszony külső mögött, hogy vajon elismeri-e őket a vele szemben ülő partner, vajon felér-e az ő tudása az asztalnál ülő erős férfiakéval. Talán ebben a percben is százak gondolkodnak azon az íróasztal mögött, a havi kimutatás felett görnyedve, hogy mit főzzenek otthon vacsorára és legalább fele ennyi businesswoman anyuka néz idegesen az órájára, hogy odaér-e időben a suliba a gyerekért.

Anyák a pácban

Szerencsés, akinek megadatik egy biztos hátország: egy segítőkész és ráérő apa, egy nagyi, egy jó barátnő, a szomszéd. De a legtöbb esetben a mindennapi feladatok nagyobbik része az anya terhe. Mire reggel 9-re bűbájosan mosolyogsz az asztalod mögött, és készülsz a napi meetingre, addigra sokszor túl vagy egy hagyományos reggeli gyerekes programon (ébresztés/hiszti/készülődés/hiszti/oviba/suliba szállítás-a megfelelők képzeletben aláhúzandók), és újra elsajátítod a „Hogyan legyünk reggelente 15 perc alatt jó nők” tanfolyam minden leckéjét. Aztán napközben párszor megváltod a világot.

Nők vezetői pozíciókban

Lehet, hogy beteg lesz a gyereked, lehet, hogy te hamarabb elmész a maratoni meetingről, mert fellép a gyerek a sulis farsangon, még az is elképzelhető, hogy hamarabb bezárkózol a legjobb barátnődet sírva hívni a mosdóba, mint a férfi kollégád, de Te, nőként bármire képes vagy! Az összetett női feladatkörök széles látókörű gondolkodásmódot kívánnak, kitartóan és átgondoltan haladsz a céljaid felé. Egyre több cég felfedezi a nőkben rejlő erőt és csökken az a tézis, hogy csak a férfiak lehetnek vezetők. Ettől függetlenül még mindig a férfiak vannak többségben.

Ne verd be a fejed az üvegplafonba!

Az üvegplafon elmélet szerint a nőket egy láthatatlan fal, plafon akadályozza meg abban, hogy a középvezetői székből feljebb jussanak. Téged megakadályoz bármi abban, hogy fejlődj? Hogy bővítsd a vállalkozásod, hogy sikeresebb legyél, hogy vezetői pozíciókra pályázz?

Néhány tanács sikeres nőktől:

    • Higgy magadban! Ez mindennél fontosabb!
    • Legyél kitartó, legyenek szakmai ambícióid!
    • Biztos, támogató családi háttér nélkül nem megy.
    • Folyamatosan képezd magad, tanulj!
    • Legyél magabiztos és határozott!

Annyi példa áll előttünk, mely szerint nincs lehetetlen és az, hogy Nő vagy, nem lehet akadály, sőt, előny! Én biztosra veszem, hogy Christine Lagarde is kavargatja néha a vacsorát az IMF valamelyik javaslatát olvasgatva, és talán Polgárné Májer Ildikó (2010-ben ő volt az év női top menedzsere) is hagyott már ott megbeszélést egy anyai teendő miatt.

Én azt mondom, mi, nők, bármire képesek vagyunk. Mindent elérhetünk, csak hinnünk kell benne és tennünk érte. Férfiakat megszégyenítő akarattal. Hajrá!

Hillary clinton
Hillary Clinton a világ egyik legsikeresebb asszonya

Oszd meg velünk, Te hogyan állsz helyt nap, mint nap nőként a munkádban és a többi feladatodban! Férfiként mond el, mit gondolsz azokról a nőkről, akik az üzleti életben tevékenykednek!

Bízom benne, hogy tetszik a téma, mert a szerdai blogban hamarosan sikeres magyar nőkkel készült beszélgetést is olvashattok!

Related Posts

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük